"... αи∂ σиcɛ ʏσʋ ωακɛ, тяʋℓʏ ωακɛ, ʏσʋ'ℓℓ яɛмɛмвɛя, тσσ."

luni, 31 octombrie 2011

Pot... şi vreau. Tu vrei?

Unde m-aş putea simţi mai bine, decât acolo unde oamenii au în grijă detaliile care contează pentru mine? Momentan nu pot decât să-mi imaginez cum ar fi. Pentru că locurile prin care am fost, mereu aveau lipsă câte ceva. Sau dacă existau toate dotările, mă gândeam la soluţii alternative. Nu-mi trebuie decât imaginaţie, pentru asta. Însă imaginaţia mea... ei bine, imaginaţia mea se duce departe, atunci când e stimulată. Dacă aş pleca într-o vacanţă, sau pur şi simplu aş face un drum, în mijlocul căruia aş fi nevoit să "trag pe dreapta", aş alege un hotel obişnuit, sau aş alege unul în care ideea de bază este confortul... fără poluare?

Varianta a doua mă prinde mai bine. Pentru că îmi pasă de aerul pe care-l respir, apa pe care o beau, de pământul pe care-l calc, şi de cerul pe care-l privesc cu mare plăcere, deseori. Şi mă gândesc la faptul că şi cei din viitor - când eu voi fi "oale şi ulcele" - au dreptul să se bucure de lucrurile astea. În acelaşi timp în care am o mare pasiune pentru tutun, am grijă să nu mai pun pe foc pet-uri şi pungi de plastic, atunci când merg la o iarbă verde. Poate greşesc, spunând că poluez mai puţin cu ţigara, însă vaporii toxici degajaţi de un pet ars pe foc se ridică în aer, sunt purtaţi de vânturi, şi ajung în sol, odată cu ploile. Şi spre deosebire de fumul de la ţigara sau pipa mea, respectivele chestii se degradează foarte greu. Nu într-un an , nu în doi... ci în vreo... 400 de ani. Perioadă în care... după un calcul, aşa... arborele genealogic al unei singure familii se "înalţă" binişor.
În esenţă, nu e chiar atât de greu să faci lucrul corect. Trebuie doar să ai puţină voinţă, şi ceva tărie în a-ţi susţine punctul de vedere, cu argumente, în faţa celor din jurul tău. Pentru că exemplul personal e cel mai elocvent. E viu, e trăit. E în tine. E în lucrurile pe care le faci, sau în cele pe care... nu le faci. Tu... eşti exemplul.

Şi-mi răsare un zâmbet pe chip, când văd că şi altora le pasă. Oameni care fac mai mult decât pot face eu, care sunt exemple pentru noi toţi. Unii dintre ei s-au ocupat de energia eoliană, alţii au inventat ambalaje biodegradabile pentru diverse produse. Dacă unii au creat sursele de iluminare ecologice, alţii au spus că e timpul să aducă la viaţă motoarele electrice pentru automobile. Şi tot aşa...





Şi mulţumită SuperBlog-ului 2011, am aflat de lanţul hotelier NH Hoteles, unde lumina, materialele din care sunt făcute ambalajele produselor, consumul de apă, şi punctele gratuite de reîncărcare rapidă pentru maşini electrice - fac casă bună cu ecologia, în conceptul “Wake Up To A Better World”.


În mod normal, oricine se simte bine atunci când are la îndemână tot ce-i trebuie. Şi sunt sigur că acolo unde nu există o reală preocupare pentru mediu, măcar există curiozitatea de "cum funcţionează lucrul ăsta". Atunci când lucrul respectiv - de exemplu - consumă puţin curent, se încălzeşte foarte uşor, şi dă randament, nu are cum să nu trezească interesul. Un exemplu este lampa cu celule fotoelectrice. Are unul sau doi acumulatori care se încarcă de la soare. Şi luminează întreaga noapte. Ce poate fi mai simplu, şi mai frumos?

Că veni vorba de hoteluri, dacă aş avea ocazia - aş sta pentru câteva zile într-unul dintre cele două hoteluri din ţara noastră, care fac parte din lanţul NH Hoteles, care deţine 400 de hoteluri în 25 de ţări din America, Europa, şi Africa.




De ce? Pentru că aş fi mult mai relaxat decât la un hotel obişnuit, ştiind că folosesc soluţii "eco". Nu-s genul care gândeşte "după mine, potopul".

postare scrisă pentru etapa 13 SuperBlog 2011

2 comentarii:

  1. Am o nelamurire.....conteaza si comentariile la concursul asta? Adica practic -postarea e o reclama. Daca eu fac un comentariu ce nu sustine neaparat tot ce ai povestit tu, se supara cineva? :D
    Nu am de gand sa fac dar intreb ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. @hapi... din cate stiu, nu conteaza comentariile. Postarea nu e doar o reclama, e si punctul meu de vedere. Chiar imi plac chestiile ecologice, si apropos de asta... ieri o indemnam pe mama sa sune la Casa Verde, sa se intereseze de panouri solare :)
    Mai... atat timp cat comentariul la postare e decent, n-am de ce sa ma supar. Altcineva n-are voie sa se supere, ca e blogul meu. Iar tu ai dreptul la parerea ta. E democratie, nu dictatura. Corect :)?

    RăspundețiȘtergere