"... αи∂ σиcɛ ʏσʋ ωακɛ, тяʋℓʏ ωακɛ, ʏσʋ'ℓℓ яɛмɛмвɛя, тσσ."

joi, 27 octombrie 2011

Lucruri care se găsesc doar la AMD

Trebuie să spun, sunt plăcut impresionat de AMD. Asta se întâmplă încă de pe la sfârşitul anilor '90, când lupta strînsă dintre Intel şi AMD a dus la naşterea lui AMD K6III, şi puţin mai târziu, a lui AMD K7, procesor care a dat pe spate gamerii, cu performanţele sale.
Pe vremea aceea chinuiam procesorul şi placa video, sufocându-le într-o carcasă care avea sursa montată pe verticală, iar singura frustrare legată de performaţă - era lipsa unei plăci de bază bune, care să gestioneze bine puterea lui K7. Pentru că AMD devenise puternic, însă erau nişte aspecte care-l trăgeau în jos - producătorii de chipset-uri şi cei de plăci de bază.

 
Aşa cum era şi atunci, AMD este astăzi marele rival  Intel. Evoluând fără oprire, inovând. Acolo unde Intel a scos Core 2 Duo şi Core 2 Quad, AMD a venit cu Athlon II şi Phenom II; acolo unde Intel a rămas cu Intel Graphics, AMD a cumpărat în 2006 ATI, marele producător de chipset-uri pentru plăci video şi plăci de bază, principalul rival al companiei nVidia, urcând la următorul nivel. Şi acolo unde Intel a făcut posibilă folosirea simultană a două plăci video, prin tehnologia Lucid, AMD a venit cu  AMD Fusion APU (Accelerated Processing Unit şi AMD Radeon™ Dual Graphics, rupând barierele pe care sistemele de calcul le-au avut până acum.

Acum... ce este APU? În câteva cuvinte, Accelerated Processing Unit este tehnologia care îi aduce cumpărătorului putere de calcul  foarte mare cu un consum mic de energie (foarte important pentru laptop-uri, netbook-uri şi tablete), la un preţ foarte bun. Altfel spus... "mai mulţi cai putere, cu mai puţină benzină". Simplu spus - placa video ajută procesorul, astfel performanţele sunt mărite mai ales dacă şi soft-urile sunt optimizate pentru aşa ceva. Deja tehnologia poate fi folosită, cei interesaţi nu trebuie decât să folosească un produs Adobe (Flash Player), ArcSoft(TotalMedia Theatre), Cyberlink(Power Director 8)... sau binecunoscutul de acum - Internet Explorer 9 făcut de Microsoft.



Cu procesoarele din clasa A pe 32 de nanometri de la AMDA8-3850, utilizatorul se poate bucura din plin de instrucţiunile MMX(+), 3DNow!(+), SSE(1,2,3,4A), X86-64, şi AMD-V (virtualization)...
 
 
... de la modelul A4-3300 cu Radeon HD 6410D integrat, ( 2 nuclee la 2,5 GHz, 160 de nuclee Radeon care merg la 443 MHz, 1MB cache,  65W), până la puternicul A8-3850  care conţine Radeon HD 6550D ( 4 nuclee, 2,9 GHz, 4MB cache, 400 de nuclee Radeon care merg la 600 MHz,  toate la un consum de... doar 100W).

Spre deosebire de Lucid, care doar permite folosirea simultană a chipului grafic integrat în procesor - cu cel de pe placa video care funcţionează pe PCI-E, Dual Graphics de la AMD combină puterea chipului video integrat într-un procesor din seria A, cu puterea plăcii video integrate în placa de bază sau montate pe slotul PCI-E. Altfel, dintr-un procesor A8-3530MX cu Radeon HD 6620G integrat şi un HD 6770M (varianta mobilă, pentru notebook-uri) iese un HD 6775 G2(!), iar dintr-un procesor A8-3850 cu Radeon HD 6550D integrat, şi o placă video Radeon HD 6770 ies performanţele unui... Radeon HD 6690 , considerată cea mai rapidă placă video de pe planetă!











Postare scrisă pentru etapa nr. 11 Superblog 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu