Zilele trecute îmi venea să înjur. Da' urât de tot. Şi chiar mi-ar fi plăcut să iau pe cineva la bătaie. Nu pentru c-aş fi păţit eu ceva, ci pentru că am observat un lucru, atunci când am trecut prin câteva magazine.
Sunt multe mini-market-uri, unde - deşi există o clientelă formată - se ţine uşa deschisă, chiar şi pe temperaturi scăzute. Chiar dacă plouă, şi aerul e umed. Şi la naiba... ştiu foarte bine cum e să lucrezi în frig. Mai mult de atât... cum e să lucrezi în frig - nu "un pic", ci ore în şir.
Şi mă uit la oamenii ăştia, care nu îndrăznesc să spună nimic "patronului", de teamă să nu-i zboare din jobul "foarte bun" pe care-l au. Patron care în condiţiile date nu-l pot numi Om, ci un mare dobitoc, eventual un dobitoc burtos, care nu ştie cum să-şi mai bucure ochii bulbucaţi la vederea banilor pe care îi face angajatul, dârdâind. Adică... hai s-o luăm pe aia bună...băi frăţie... ţi-ai deschis o firmă mică, atât de mică încât n-ai nici măcar un grup mic, amărât şi sanitar la ea, după care ai angajat - nu un bărbat-doi, ci o femeie-două, ca dea bine şi să-ţi facă amărâta de vânzare. Şi le obligi pe săracele femei să ţină uşa deschisă la magazin, că "nu intră clienţii", deşi clienţii ştiu foarte bine care e programul şi ce fel de produse vinzi acolo.
Păi dacă tot ai angajat femei, dobitocul dracului, de ce le ţii în frig? Pe lângă faptul că eşti prea lipsit de imaginaţie, ca să te ducă bolovanul ăla căruia îi spui mândru "cap" - să-ţi lipeşti de uşă un "DESCHIS" cu neon sau led roşu, care să consume puţin curent; mai ai şi probleme în a înţelege simplu fapt că femeile au ovare. Că răcesc. Şi fac complicaţii, iar unele dintre ele rămân pe veci cu probleme.
Da' ce contează, nu-i aşa? Tu să-ţi întreţii burdihanul, să nu-ţi mai vezi puţa de el....restul nu are importanţă.
Mi-e silă. Şi tare îmi e că într-o zi o să-i ard vreo două unuia care se poartă aşa cu angajaţii. Românii au obiceiul să ia ce e mai rău de la alte popoare, din alte culturi.
Iar patron?... vine de la "patronus", cuvânt latin care înseamnă mai multe lucruri - avocat, protector, binefăcător, stăpân, model.
Unde e modelul? Şi cine e binefăcătorul?...
Pentru angajaţi... "capul plecat, sabia nu-l taie"? Atenţie aici - "dar nici soarele nu-l vede"
din păcate "politica patronului" se practică teribil la noi; şi a "capului plecat", urmată de cea a "vorbitului pe la spate"... prea multă politică pentru mine.
RăspundețiȘtergereCta dreptate ai! Urasc termenul de patron asa cum e inteles la noi. E adevarat ca si de partea angajatorului sunt multe nemultumiri fata de angajati ca daca esti prea bun ti se suie in cap, dar cred ca esti dator macar sa le oferi oamenilor conditii decente de lucru( caldura, toaleta, un mediu placut, pauza de masa daca au nevoie,etc).
RăspundețiȘtergereAm sarit ceva litere... de la raceala cred...
RăspundețiȘtergere@Cami... corect :)
RăspundețiȘtergere@Laura - ai dreptate, nemultumiri sunt de ambele parti.
Nu-ti face grija cu literele :P.
Mare pacat ca patronii nu-ti citesc blogul...
RăspundețiȘtergereOricum, interesul lor primeaza, nu sanatatea angajatului. Iar in astfel de locuri, salariile sunt de mizerie, nici nu ai bani sa te tratezi. Este dureros, si apoi ne mai intrebam de ce vanzatorii nu sunt amabili si nu ne zambesc frumos...
@Nice - cunosc personal oameni care au firme, si sunt ok, sau chiar super ok :... dar sunt putini.
RăspundețiȘtergereIn privinta felului in care ne trateaza vanzatorii, da, ai dreptate.
Felul in care unpatron isi trateaza oamenii spune multe despre caracterul lui. Exact asa e si acasa, si in societate.........
RăspundețiȘtergere@hapi... inclin sa-ti dau dreptate.
RăspundețiȘtergere