"Bună ziua. Ştiţi... eu şi cu prietena mea vrem să ştim dacă putem să punem două tastaturi la calculator, ca să scriem mai repede".
Îmi aduc aminte cât de greu mi-a fost să nu izbucnesc într-un râs isteric. Însă pentru că nu-s bădăran, şi nu voiam să fac femeia să se simtă prost, i-am explicat frumos cu gura încremenită într-un zâmbet, că "treaba asta nu se poate".
Şi ea - "Păi de ce?"
Eu - "Păi... nu se poate. Nu e posibil"
Asta se întâmpla pe vremea când grelele tastaturi AT încă populau planeta, iar USB-ul, aflat undeva pe la versiunea 1.1, era un mic lux. Cât despre tastaturile pe USB, pe atunci nici nu se vindeau la noi, pentru că erau foarte scumpe. Iar switch-uri de genul celor pe care le face KVM - ori nu erau, ori nu se comercializau la noi. În ziua de azi însă... da, e posibil să foloseşti două tastaturi şi doi mouşi pe acelaşi PC, dar asta folosind un switch de genul celui de mai sus, sau un program de genul Team Player.
Toate bune şi frumoase, însă pe atunci monitoarele erau mici, şi puţine plăci video erau "dual head" (cu două ieşiri).
N-au trecut decât vreo 12 ani de atunci, însă 12 ani înseamnă enorm pentru electronică, şi pentru că vorbim de PC-uri aici, înseamnă că s-au schimbat o gramadă de lucruri la componentele PC. Au crescut frecvenţa şi puterea procesoarelor, viteza şi capacitatea hard disk-urilor, iar memoria RAM, cea dorită de toată lumea - este mare, rapidă, şi foarte accesibilă. Iar plăcile video... ei bine... plăcile video din ziua de azi pot să facă nişte lucruri fantastice, dacă le comparăm cu "străbunicile" lor de acum câţiva ani :P
Dacă înainte cu greu găseam o placă grafică mai bunicică - care să scoată ceva 3D, şi care avea o singură ieşire; în ziua de azi putem să băgăm în acelaşi calculator mai multe plăci video, pe care le punem în SLI sau CROSSFIRE, sau putem folosi o singură placă video, pentru a scoate semnalul nu doar pe 2, ci şi pe 3, 4, 5... sau chiar 6 monitoare. Mai mult de atât... pentru cine vrea ultima apariţie în domeniu... există acel "dual graphics" de la AMD, pe care eu unul sunt foarte nerăbdător să-l încerc :)
Începând cu Radeon 5400, ne putem bucura de Eyefinity, sau ceea ce AMD mai numeşte şi "surround-sight".
Nu e departe de adevăr, dacă e să privim din... mai multe unghiuri :P. Am făcut audiţii pe tot felul de sisteme audio, de la cele stereo şi 2.1, până la cele 4.1, 5.1 sau chiar 7.1, şi mulţi dintre noi au spus "ce fain, parcă simţi cum te învăluie sunetul". Însă... pentru ca senzaţia de învăluire să fie completă, şi în acelaşi timp să ne păstrăm ochii sănătoşi, avem nevoie de câteva monitoare.
Eu unul prefer varianta în care folosesc mai multe display-uri (Duplicated Mode), dacă e să joc ceva sau să văd un film, decât cea în care folosesc ochelari 3D.
Dacă tehnologia Eyefinity a fost utilizată prima oară în antrenamentele militare şi simulatoarele de zbor, în finanţe, medicină, sau în industria petrolului si a gazelor naturale; astăzi se pot bucura de ea şi pasionaţii de jocuri.
De unde câmpul vizual era restrâns, acum ne putem bucura de o adevărată panoramă. Diferenţa este foarte uşor de observat. Amuzant e faptul că asta consideram noi a fi "normal"...
... şi cum arată normalul, de fapt? Păi... cam aşa, cu Eyefinity :)
Ce este şi mai frumos - e că o placă video cu Eyefinity permite multitasking-ul. În adevăratul sens al cuvântului... multitasking. Extended Mode. Adică... pe un monitor ai deschis un film, pe al doilea un browser, pe al treilea un Excel, pe al patrulea un Word, pe al cincilea randezi o năzdravănie în (eventual în 3D StudioMax), iar pe al şaselea ai deschisă o conferinţă video. Şi cum aplicaţiile care au suportul pentru genul ăsta de tehnologie sunt din ce în ce mai multe, mă aştept să văd Eyefinity peste tot în curând.
Fie că e un simplu excel, că ai nişte tab-uri deschise într-un browser, că discuţi pe un instant messenger, că lucrezi în Autodesk, Maya, 3D Studio Max, Motion Builder, sau că joci Aion, Alien vs Predator, Assassin’s Creed 2, Crysis 2, Dirt 3, HAWX 2, Medal of Honor, Need For Speed: Shift 2 sau Metro 2033 (şi multe altele - a se vedea aici)... le poţi avea acum pe toate. Pe un singur PC.
Spre deosebire de ceea ce poate să ofere un PC la care e "legat" un singur monitor ( unde deschizi câteva ferestre bune, lucrezi câteva minute într-una, apoi sari la alt program - altă fereastră, şi după aia te chinui să o nimereşti pe cea de mai devreme), Eyefinity permite totul, doar cu o mişcare a ochilor, sau o rotire uşoară a capului.
Ceva asemănător prezintă şi Chris Angelini de la Tom's Hardware în materialul de mai jos.
Ce-i frumos e că AMD îl ajută pe cumpărător să-şi aleagă placa video şi tipul de ieşire (VGA, DVI sau HDMI), plus aranjarea monitoarelor în funcţie de nevoi - aplicaţii de tip business, vizionarea filmelor, navigarea pe internet, ori scufundarea în lumea 3D a jocurilor de ultimă generaţie :) .
Mie de exemplu mi-a făcut următoarele recomandări: ATI Radeon HD 6950 sau ATI Radeon HD 6850, pentru advanced gaming, advanced entertainment şi casual productivity.
Oh, nu... Nu m-ar deranja deloc să am un "perete" de monitoare. Obişnuiesc eu să spun că plantele aduc viaţă şi culoare în cameră, însă m-ar deranja deloc să am "viaţă şi culoare"... în mişcare :)
postare scrisă pentru etapa 27 SuperBlog 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu