"... αи∂ σиcɛ ʏσʋ ωακɛ, тяʋℓʏ ωακɛ, ʏσʋ'ℓℓ яɛмɛмвɛя, тσσ."

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Bate cuiul, dă cu var... da' nu-mi repari şi maşina aia de spălat?


Când am dreptate, păi am...  

Îmi place că noi, românii, suntem deştepţi. Sau nu... Nu-mi place. Pentru că suntem doar un pic deştepţi, şi nu inteligenţi.  Şi dacă prin cine ştie ce minune - avem momente în care suntem inteligenţi, în mod sigur... nu suntem înţelepţi.

Nu mai este nevoie să întreb lumea dacă ştie de ce merg prost lucrurile în ţara asta. 
Sau este? 
Ştiu ce răspund cei mai mulţi oameni, când sunt întrebaţi "de ce credeţi că ţara se află în rahat?"
... ştiu, pentru că am auzit-o de atâtea ori, placa asta - " păi e din cauza mincinoşilor din Guvern". Ei bine, răspunsul e greşit. Parţial, dar e greşit. Pentru că mai există o mână de oameni, care ştiu "de ce". 
E o vorbă... care sună cam aşa: "Democracy is a process by which the people are free to choose the man who will get the blame."
Treaba e uşoară, când arunci tot ce se întâmplă, în spinarea altuia. Că nu merge una, şi nici cealaltă... de fapt... că nu merge nimic. Că economia e la pământ. Că oamenii fură. 
Ei bine, oamenii nu doar fură. Oamenii sunt extrem de egoişti. Şi lipsiţi de înţelepciune, pe lângă asta. Unii sunt chiar proşti. Pentru că problemele nu pleacă doar "de sus", ci şi "de jos". Ok, "sistemul" actual e precum un cancer. Însă...
... să nu ne mai c*c*m pe noi, economia este la pământ, dar asta nu doar din cauza celor din conducerea ţării, ci şi din cauza mentalităţii de turmă.  

Am purtat o conversaţie cu cineva care lucrează în Belgia, ca şofer. Mi-a povestit că la un moment dat a fost nevoit să înlocuiască (într-o zi de duminica, parcă) ceva la motorul maşinii, şi a refolosit nişte şuruburi. Mândru că a facut asta, i-a spus şefului. Ce i-a spus seful său? "E foarte bine că ai improvizat, dar... dacă tu faci asta, nu vei mai cumpăra altele, iar producatorul de şuruburi nu va mai fi motivat să lucreze, şi în felul ăsta se va duce către faliment. Aici lăsăm loc pentru fiecare să se dezvolte, îl respectam pe celălalt, cu afacerea lui, şi îl lăsam să trăiasca. Trebuie şi omul respectiv să mânânce."


În ţara noastră, însă.... toată lumea... le ştie pe toate. Şi nimeni nu face nimic bun. Pentru ca aşa toată lumea ştie să sudeze ( şi câte unul se mai electrocutează sau mai dă peste cap sistemul electric al unei clădiri), toată lumea ştie să dea găuri în pereti (şi să rupă vreun fir prin care trece curent), toţi sunt alpinişti utilitari şi ştiu să-şi cureţe geamurile, de asta mai cade câte unul de la etaj, toţi sunt mecanici, vopsitori, agricultori, toţi drăcarii sunt "instalatori de Windows", şi aşa mai departe...


Rezultatul e: "eu nu te las nici să respiri, bă, ce să mai vorbim de loc să te desfăşori". Un egoism dus la extrem. "Las', mă, că fac eu. Ce-l mai chemi pe ăla? Îţi ia bani mulţi, las' că-ţi fac eu treaba, dai o bere". Câţi n-am văzut, care s-au apucat de-o treabă, şi-au dat cu bâta-n baltă... în plus, îi mai iau şi pâinea de la gură altuia.
Şi parcă-i aud pe unii: "băi, da' tu eşti prea cinstit". Am avut neplăcerea să aud asta. Păi... ăsta sunt, şi nu intenţionez să schimb lucrul ăsta.
Problema nu are doar o latură - cine ne conduce ţara. Mai există o latură - cum gândim, în raport cu cel de langă noi. Am încercat, şi încerc în continuare  să-i fac pe oameni să înţeleagă că sunt precum rotiţele unui mecanism. Dacă-i distrugi un dinte, doi... deja nu mai funcţionează cum trebuie. Dacă un singur om dintr-un colectiv îşi face treaba de mântuială, altul lucrează după el să repare. Mai rău de atât, uneori să corectezi un lucru prost făcut - înseamnă să munceşti de două ori mai mult decât e normal.


Nu degeaba ţin gadgetul ăla mic şi colorat în blog, pe care scrie "Române, fii mai neamţ". Mă întreb... câţi îi dau oare atenţie...






"One of these things is not like the others"

2 comentarii: