"... αи∂ σиcɛ ʏσʋ ωακɛ, тяʋℓʏ ωακɛ, ʏσʋ'ℓℓ яɛмɛмвɛя, тσσ."

marți, 15 noiembrie 2011

Until you come full circle

A trecut ceva timp de când am scris prima oară pe blog. Vreo 3 ani, cred. Lucrurile pe care le-am scris pe primul blog mi se păreau şterse, de asta nici n-au rezistat. Delete, delete... delete. Aşa a apărut "Spacedust", pe care l-am ţinut până la sfârşitul lui Martie 2011, când "mi s-a pus pata", şi l-am şters.
De atunci şi până acum nu m-am dat în vânt după reclame, bannere, link-uri, şi alte lucruri de genul, pentru că nu-s om de afaceri. Însă proba 20 din SuperBlog 2011 mă transformă pentru câteva minute într-unul, şi cum la ora asta sunt om de afaceri, trebuie să mă gândesc la modalităţi de a-mi vinde produsele cu ajutorul bloggerilor. Păi... nu sunt un mare expert în blogging, dar...
Ce ştiu - este că unui blogger îi place să scrie. Ştiu că simte nevoia să scrie, şi că pe lângă efectul terapeutic al scrisului, cunoaşte oameni noi, cu care poate schimba o vorbă-două sau - de ce nu - mesaje interminabile :).
Ce mai ştiu, este că unora (multora) le place să fie citiţi, şi numărul de cititori să fie mare, de asta scriu regulat, şi uneori organizează concursuri sau fac lepşe, care sunt chiar amuzante.
În concluzie, ca să-mi promovez produsele, trebuie să-l motivez pe blogger-ul cu pricina. Chiar dacă plăcerea lui este să scrie, trebuie să-i ofer mai mult decât un subiect. Aşadar, trebuie să-i ofer o sumă de bani, pentru un articol, sau chiar produse pe care le am în magazin, cu reducere. Mirosul banilor e dulce, însă un gadget poate să "dea pe spate", aşa că m-aş gândi şi la varianta în care l-aş pune pe scriitor să completeze un chestionar, ca să aflu dacă i-ar plăcea ca plata să fie o chestie mică/mare, colorată, care scoate sunete, sau nu... şi pe care şi-o doreşte. Pentru că aş vrea o postare de calitate, aş propune pentru început suma de 100 Lei. Nu e o sumă nici prea mică pentru a fi ignorată, şi nici prea mare, ca să-mi facă "gaură" în buzunar.
Şi pentru că un concurs poate fi fun, i-aş da materiale şi documentaţie pentru organizarea de concursuri cu premii.
Un concurs nu atrage, dacă nu e nimic de câştigat, aşa că premiile ar fi în bani sau în produse - care ar putea fi ridicate de la magazin, pentru cei din acelaşi oraş cu mine (în felul ăsta ar creşte numărul de clienţi pe plan local); sau  ar putea fi trimise prin poştă, pentru cei care locuiesc în alte oraşe.
La urma urmei, ce poate fi mai fain la o reclamă, decât să îmbini utilul cu plăcutul? În ideea în care concursul ar putea avea mai multe etape, blogger-ul ar primi bani şi ar avea cititori mai mulţi, mie mi-ar veni clienţi mai mulţi, lucru care ar creşte vânzările. Şi uite-aşa, toată lumea ar fi fericită.

Dacă aş fi mulţumit de articol, ar primi chiar şi-un bonus, că tot şi-a dat silinţa să scrie ca lumea, pentru că de regulă prefer calitatea, nu cantitatea, asta în ideea că-mi plac oamenii care lucrează bine.

În paralel, l-aş pune pe cel care se ocupă de site-ul meu de comenzi online - să contorizeze câte dintre vizite au ca punct de plecare blogul cu pricina, ca să-mi fac o idee despre colaborarea pe termen lung cu respectivul blogger.
Şi nu în ultimul rând, webdesigner-ul meu cred c-ar putea să-i facă puţin loc scriitorului printre oferte şi preţuri, cu un mic banner. Pentru că lucrurile se rotesc în cerc. Aşa cum spunea cineva acum mult timp... "dacă vrei să ai, trebuie să dai". Uneori avem fără să facem mare lucru, dar... la modul general... dacă vrei bani, trebuie să dai bani. Dacă vrei dragoste, trebuie să oferi dragoste. Dacă vrei să primeşti respect, trebuie să îi tratezi pe ceilalţi cu respect. Şi dacă vrei să primeşti atenţie, trebuie să dai atenţie.


postare scrisă pentru etapa 20 SuperBlog 2011

2 comentarii:

  1. Foarte interesant finalul articolului si acele indemnuri, ma intreb, oare e suficient sa oferi pentru a primi inapoi toate acele lucruri minunate de care vorbesti tu? In ziua de azi, in societatea in care traim, daca te porti frumos, respectuos, civilizat, ai parte de un tratament identic? Ti se raspunde cu bunatate la bunatate, cu dragoste la dragoste? Probabil ca vei afla raspunsul meu intr-un viitor articol. :P Pentru ca e o tema dureroasa care ma preocupa si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai... @Nice... e vorba de exemplul personal. Daca dai un exemplu bun, ar trebui sa ai un raspuns bun. Daca nu ai, atunci te indepartezi de oamenii respectivi. Simplu.

    RăspundețiȘtergere